ANKARA - Sincan 2 No'lu Cezaevi'nde koğuş pencerelerine takılan telleri söken 47 tutsağın eşyalarına el konuldu, sosyal hakları iptal edildi ve hücre cezası verildi.
Sincan 2 No'lu Cezaevi'nde, pencerelerin demir parmaklıklarının ek olarak fens telleri çekildi. Tellerin hava ve ışık akışını etkilediği, sağlık sorunlarını olumsuz etkilediğini belirten tutsaklar, uygulamayı tecrit olarak değerlendirerek, tellerin sökülmesini istedi. Cezaevi yönetiminin ise talebi olumsuz karşılaması üzerine tutsaklar 11 Nisan'da telleri söktü. Eylemin ardından 12 Nisan'da toplanan Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, koğuştaki fırça saplarını, çekpas, meyve bıçağı, tırnak makası ile çatal ile kaşıklara el koyma kararı aldı. Ayrıca 14 Nisan'da ikinci kez toplanan kurul, bu sefer de tutsakların spor, atölye, sohbet ve pek çok sosyal haklarını engelleme kararı aldı.
DEPOLARI BOŞALTMA VE DİSİPLİN SORUŞTURMASI
Gözlem Kurulu, 24 Nisan'daki toplantısında ise emanet deposunun boşaltılmasını istedi, depoda bulunan kitapların aile ve yakınlarına gönderilmemesinin aksi takdirinde ise kitapların imhası kararı aldı. Depoda yer kalmadığı iddiasıyla alınan kararda, bu kitapların ve yayınların yerine 60 gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere yenilerinin alınabileceği belirtildi. İdare, tutsaklar hakkında disiplin soruşturması başlattı. Soruşturmaya karşı tutsakların Kürtçe beyanda bulunma talebi, Anayasa'nın 3'üncü Maddesi'ndeki "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin resmi dili Türkçe'dir" düzenlemesi gerekçe gösterilerek talebi reddetti.
Soruşturma kapsamında beyanda bulunan Mehmet Emin Çeçi, astım, görme bozukluğu yaşadığını ve teller nedeniyle koğuşlarına yeterince hava girmediğini, teller nedeniyle geç kuruyan çamaşırların koğuşta nemi arttırdığını, bunun da sağlık sorunlarını ağırlaştığını kaydetti. Çeçi, bundan kaynaklı olarak telleri söktüğünü söyledi.
Tutsaklardan Şerif Mesutoğlu da tecride ve tecridin yarattığı sorunlara işaret ederek Kürt olmalarından kaynaklı bu tür ceza, tecrit ve durumlar ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Diğer tutsaklar da tecride, tellerinin yol açtığı sorunlara değinerek, ulusal ve uluslararası sözleşmelere işaret etti ve söz konusu durumun işkence ve insan hakları ihlali olduğunu dile getirdi.
HÜCRE CEZASI VERİLEN İSİMLER
Kurul, Muhammed İnal, Tekin Çakmak, İnan Akın, Ahmet Çağlı, Mehmet Emin Çeçi, Yusuf Boz, Kemal Hüseyin, Roger Tirej Özalp, Oğur Faikoğlu, Mahmut Balkaş, Mehmet Nuri Özen ve Cihan Yaşar adlı tutsağa 7 gün; Cafer Sabar, Bülent Öztürk, Salih Gün, İsmet Akın, Yusuf Çabuk, Hakan Adıgüzel, Ahmet Aziz Muhammet Halife, Mehdi Baştimur, Derviş İsmail, Serdar Deviren, Mehmet Maşuk Abay, İsmet Karak, Barış Aksın, Barış Kahraman, Serhat Yüksek, Barış Alhani, Şahin Gümüş, Şeyhmus Boyraz, Hüseyin Türmak, Aras Aslan, Mustafa Biçen, Özgür Sönmez, Kenan Yıldızbakan, Ebubekir Eker, Zeynel Abidin Bozkurt, Kenan Avcı, Mehmet Güzeller, İbrahim Yağız, Şerif Mesutoğlu, Ramazan Çeper, Hüseyin Barsak, Selim Adıyaman, Ramazan Korkmaz, Cem Yağcı ve Mehmet Sıddık Özbakış'a 15 gün hücre cezası verdi. Tutsakların avukatları, söz konusu cezalara karşı İnfaz ve Ağır Ceza Mahkemeleri'ne başvurdu.
MECLİS'E TAŞINDI
Tutsakların durumunu, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu (İHİK) üyesi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Meclis gündemine taşıdı. Newroz Uysal Aslan, durumu İHİK'e taşıyarak, cezaevindeki mimari düzenlemenin, insan onuruna yaraşır yaşam koşullarına aykırı olduğunu, başvurulara rağmen yapısal değişiklikler yapılmadığını kaydetti. Nevroz Uysal Aslan, başvurusunda, "Mahpusların beyanlarına göre bu uygulamalar, cezaevi idaresinin baskıcı ve keyfi tutumunun yansıması olup, temel haklara açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Mahpuslar, üst koğuşlarına adli mahpusların yerleştirildiğini, bu kişilerin sürekli hakaret ve cinsiyetçi sözlerle kendilerini hedef aldıklarını ifade etmektedirler. Bu kişilerin aynı zamanda geçmişte disiplin cezalarına neden olduklarını, tekrar üst katlara yerleştirilmeleriyle sorunların yeniden başladığını belirtmişlerdir" ifadelerine yer verdi.
TALEPLERDE BULUNDU
Komisyonun yerinde inceleme yapmasını talep eden Newroz Uysal Aslan, keyfi disiplin cezalarının belgelerinin temin edilerek incelenmesi ve inceleme sonucunda hukuka aykırı bulunan kararların iptali için gerekli girişimlerin başlatılmasını istedi. Newroz Uysal Aslan, toplu ceza uygulamasına dair İdare ve Gözlem Kurulu kararlarının hukuka uygunluk denetiminin sağlanması, kitapların geri dönüşüme gönderilmesini öngören kararının kaldırılması veya iptali için Komisyonun girişimde bulunmasını istedi. Newroz Uysal Aslan, tutsaklara yönelik hakaret, tehdit ve ayrımcı yerleştirme uygulamalarına son verilmesi için gerekli idari tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.
MA / Mehmet Aslan