HABER MERKEZİ – Atina’da gerçekleştirilen “Kürt Sorunu ve Ortadoğu’daki Gelişmeler” konferansının üçüncü oturumunda bölgesel güçler ve Kürt meselesi masaya yatırıldı.
Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleştirilen “Kürt Sorunu ve Ortadoğu’daki Gelişmeler” konferansı üçüncü oturumun ardından son buldu. Sotiris Roussos’un moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda ilk sözü George Washington Üniversitesi’nden Prof. Amy Austin Holmes aldı. Holmes, Suriye’de Esad rejiminin yıkılmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
QSD’nin bölgede yaşanan katliamları durdurduğunu vurgulayan Holmes, Özerk Yönetim’in özellikle Jineoloji’nin etkisiyle kadın hakları alanında büyük ilerlemeler kaydettiğine dikkat çekerek, Kürtlerin pek çok engellemeye rağmen kadın haklarını örgütlemekten vazgeçmediğini belirtti.
‘KÜRTLER YENİ DURUMA GÖRE STRATEJİ GELİŞTİRMELİ’
Leipzig Üniversitesi’nden akademisyen Kamal Chomani ise Rojhilat’taki Kürt mücadelesinin yeni bir döneme Jîna Emînî ile girdiğini ifade etti. Newroz kutlamalarının bu gelişmenin göstergesi olduğunu belirten Chomani, İran’ın Kürt açılımının ise Kürt hakları ya da cinsiyet eşitliği ile ilgili olmadığını, tamamen jeopolitik çıkarlarla şekillendiğini söyledi. Chomani, Kürt örgütlerinin bu yeni duruma uygun stratejiler geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi
‘SİLAH BIRAKMA ERDOĞAN’IN TUTUMUNA BAĞLI’
Lefkoşa Üniversitesi Öğretim Görevlisi Stavros Drakoularakos, PKK’nin 12. Kongresi’nde alınan kararların önemine değinirken, silah bırakmanın AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hükümetinin tutumuna bağlı olduğunu ifade etti.
2ABDULLAH ÖCALAN ÖNEMLİ’
Son olarak söz alan Profesör Konstantinos Filis, Kürt sorununun 1980 öncesinden beri bölgenin önemli bir meselesi olduğunu ve Türkiye’nin bu sorunu çözememesi nedeniyle uluslararası ilişkilerinin etkilendiğini belirtti. Filis, Abdullah Öcalan’ın Kürt meselesinin çözümünde önemli bir figür olduğunu vurguladı.
‘YENİ FİKİR VE ÖNERİLER ORTAYA ÇIKTI’
Konferansın kapanış konuşmasını ise PYD Diplomatik İlişkiler Ofisi Eş Başkanı Sema Begdaş yaptı. Sema Begdaş, konferansta yeni öneri ve fikirlerin ortaya çıktığını ifade ederek, “Bugün barış ve Kürt halkının özgürlüğü için destek veren insanlarla bir aradaydık. Böyle bir konferansta yer almaktan mutluluk duydum” dedi. Ayrıca Yunan halkının Kürt halkının yanında yer almasını özel olarak teşekkürle dile getirdi.
KUZEY VE DOĞU SURİYE İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DAVET
Kadın meselesinin herkesin meselesi olduğuna dikkat çeken Sema Begdaş, Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınlara destek verilmesi gerektiğini söyledi. Özerk yönetim projesinin tüm halkları kapsadığını ve bu projenin garantilenmesi için dayanışmanın önemine işaret eden Sema Begdaş, Kuzey ve Doğu Suriye’deki demokratik projenin sadece Kürtler değil, tüm Ortadoğu halkları için çözüm olduğunu belirtti, Filistin halkı için de bu projenin uygulanabilirliğine vurgu yaptı.
Sema Begdaş, Erdoğan’ın QSD’nin silah bırakması talebine değinerek, Suriye’nin halen birçok grup ve cihatçı tehdidi altında olduğunu, bu nedenle silah bırakmanın mümkün olmadığını kaydetti.
Sema Begdaş, konuşmasını tüm katılımcılara teşekkür ederek ve Kuzey ve Doğu Suriye için birlikte çalışmaya devam çağrısında bulunarak tamamladı.